Wat zijn de nadelen van een gietijzeren pan?

Denk je er over een gietijzeren pan aan te schaffen? Dan is het verstandig je in te lezen op de nadelen van een gietijzeren pan. Lees hier welke nadelen een gietijzeren pan heeft.

Gietijzeren pannen zijn zwaar

Het grootste nadeel van gietijzer is het gewicht. Een 30 centimeter braadpan van Le Creuset weegt ongeveer 8 kg.

Door het gewicht van de pan is het lastiger om even aan de pan te schudden. Een pannenkoek in de lucht gooien om te draaien zit er helaas niet in.

💪🏻 Lees hier meer over lichtere gietijzeren pannen.

Gietijzer kost veel onderhoud

Gietijzeren pan afwassen

Na gebruik kun je de pannen het beste met de hand schoonmaken. Met een beetje warm water, zonder zeep. De zeep kan in de gaatjes van het gietijzer gaan zitten. Een gietijzeren pan zonder emaillen laag mag daarom ook nooit in de vaatwasser. Hierdoor kan je volgende gerecht naar zeep smaken.

Er zijn geëmailleerde pannen die in de vaatwasser kunnen. Ik raad je dit af omdat de pan hier dof van kan worden.

Zorg er na het afwassen voor dat je pan goed droog is om roesten te voorkomen. Je kunt de pan ook heel even op je fornuis laten opwarmen, dan verdampen ook de kleine beetjes water die er nog op zitten.

Voor een gietijzeren pan zonder emaille is het belangrijk dat je na het schoonmaken de pan insmeert met een beetje plantaardige olie (geen olijfolie). Hierdoor droogt hij niet uit.

Gietijzer is broos

Gietijzer is een keihard materiaal. Hierdoor blijft het lang goed en trekt het niet krom. Toch kan je deze pannen niet laten vallen, hierdoor kan hij breken.

Kijk uit met grote temperatuur verschillen. Hierdoor barst het gietijzer. Spoel een warme pan bij het schoonmaken niet af met koud water.

Laat je pan altijd langzaam opwarmen. Zelf laat ik de pan vast rustig opwarmen als ik de groente aan het snijden ben. Wil je op een hoge temperatuur bakken? Bouw dit dan langzaam op met 1 of 2 tussenstappen.

Gietijzeren pannen zijn duur

Het nadeel van een gietijzeren pan is de prijs, deze gaat al snel over de 50 euro. Een geëmailleerde gietijzeren pan over de 100. Dat dat zijn flinke bedragen voor de aanschaf van één pan.

Als vergelijking: een gewone koekenpan met een Teflon anti-aanbaklaag gaat bij goed gebruik maximaal 5-10 jaar mee. Een gietijzeren pan gaat je hele leven mee gaan, soms zelfs meerdere generaties!

Bij aanschaf lijkt een gietijzeren pan een stuk duurder, maar over langere periode ben je goedkoper uit.

💰 Ben je op zoek naar een goede, maar goedkope gietijzeren pan? Bekijk hier het overzicht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *